Czym jest Jedzenie Intuicyjne?
Jedzenie Intuicyjne czy też intuicyjne odżywianie to dynamiczny proces, zestrajający potrzeby żywieniowe, umysł i emocje. Jest filozofią odżywiania, interwencją, wsparciem, programem nauki kompetencji żywieniowych. Uwrażliwia na fizjologiczne sygnały głodu i sytości a także uczy jak czerpać satysfakcję z jedzenia bez przejadania się.
Pojęcie Jedzenie intuicyjne stosowane jest zarówno do nazywania odżywiania opartego o intuicję jak jako nazwa programu, który takiego jedzenia uczy. O ile sama idea odżywiania intuicyjnego jest tak stara jak sama ludzkość (człowiek zawsze potrafił się w ten sposób odżywiać) to wyrażenie to spopularyzowały Evelyn Tribole i Elyse Resch wydając w 1995 roku książkę o podobnym tytule. Pionierkami tej filozofii były Susie Orbach, brytyjska psychoterapeutka i autorka książki „Fat is a Feminist Issue” z 1978 r., Geneen Roth, autorka książki o jedzeniu emocjonalnym z 1982 r. oraz Ellyn Satter która od 40 lat uczy kompetencji żywieniowych w rodzinach, gotowania z miłości i dla przyjemności.
Nauka odżywiania w sposób intuicyjny wymaga czasu i cierpliwości, szczególnie jeśli ma się długą i skomplikowaną historię odchudzania i efektu jojo. Poznanie swojego ciała na nowo, zrozumienie sygnałów głodu i sytości, praca z emocjami i przekonaniami, do tego umiejętność poruszania się w świecie pełnym jedzenia to proces, który musi trwać. Nigdzie się nie śpieszymy, ostatecznie nie ma tutaj mety. Jest to wyboista droga, która na początku pełna jest górek, dołków i łagodnych stoków. Z czasem zaczyna się prostować i wtedy przychodzi upragnione poczucie wolności, chociaż to nadal nie jest meta. Jedzenie zmienia się, dopasowuje do sytuacji życiowej, wieku, preferencji, potrzeb ciała.
3 fazy jedzenia intuicyjnego
Faza 1.
Dietetyczne dno. Czas kiedy jesteśmy w bardzo trudnej sytuacji, diety wielokrotnie zawiodły, nie radzimy sobie z jedzeniem, jesteśmy zmęczeni, sfrustrowani i zrezygnowani. Poznajemy zasady jedzenia intuicyjnego i zaczynamy pracować nad pozbyciem się mentalności dietetycznej.
Faza 2.
Miesiąc miodowy. Odkrywamy jedzenie na nowo. Cieszymy się jedzeniem i uczymy swojego ciała. To okres wytężonej uważności i poluzowania.
Faza 3.
Łagodne odżywianie. Jemy i ruszamy się intuicyjnie. Dbamy o siebie by dobrze się czuć. Rozumiemy, że zdrowie i szczęście nie muszą iść w parze z idealną figurą.
Dlaczego warto jeść intuicyjnie?
Przedstawiamy tutaj wybrane zalety jedzenia intuicyjnego, pochodzące z najnowszych badań.
– Lepszy obraz ciała.
– Wyciszenie objadania.
– Wzrost satysfakcji z ciała i większa swoboda w ciele.
– Niższe poziomy niepokoju i depresji.
– Zredukowanie niezdrowych praktyk, takich jak: omijanie posiłków w celu zaoszczędzenia kalorii, poszczenie na odchudzanie, detoksy, monodiety, używanie przeczyszczających środków, eliminowanie całych grup pokarmów.
– Wzrost samowspółczucia (self-compassion) i poczucia własnej wartości.
– Zwolnienie miejsca na inne ważne obszary w życiu. Wzrost zadowolenia z życia
– Mniejsze lub podobne BMI w porównaniu do grupy kontrolnej.
– Bardziej zróżnicowana dieta.
Program oparty na badaniach naukowych
Intuicyjne Jedzenie to struktura oparta na dowodach naukowych, choć w świecie nauki to świeża dziedzina, poparta jest dziś setkami badań, które potwierdzają pozytywny wpływ tej interwencji. Badań ścisłe związanych z samym konceptem jedzenia intuicyjnego jest już prawie 140. Natomiast badań związanych ogólnie z dziedziną odżywiania się bez restrykcji i ścisłych reguł, w oparciu o świadomość interoceptywną (rozumienie sygnałów wysyłanych przez ciało) jest już kilkaset. Tutaj podajemy tylko kilka wybranych:
2005 r.
W 2005 roku Steven Hawks przeprowadził badania na studentkach. Te, które odżywiały się intuicyjnie miały niższy indeks masy ciała, niższy poziom stężenia trójglicerydu siarki we krwi (związany z rozwojem schorzeń sercowo – naczyniowych) i obniżone ryzyko chorób serca.
2006 r.
W 2006 roku kolejne badanie (Smith, Hawks) wykazało, że wyższe wyniki na skali jedzenia intuicyjnego związane są ze znacznym zadowoleniem płynącym z posiłków, niższym BMI i obniżenie obaw przed jedzeniem.
W tym samym czasie (w 2006 r) prof. Tracy Tylka badała intuicyjnych konsumentów i odkryła, że prezentują wskaźniki znacznego optymizmu, wyższą samoocenę, są mniej skłonne do przejmowania ideałów kulturowych związanych z szczupłością i mają niższy BMI.
2008 r.
W 2008 roku wśród kobiet cierpiących napadowe objadanie ((Binge Eating disorder) badano założenia jedzenia intuicyjnego. Po 8 cotygodniowych 1,5 h sesjach 80% z tych kobiet przestało spełniać kryteria zaburzenia bo ilość epizodów objadania się na tyle zmalała!
2009 r.
W 2009 r jedno z badań wykazało, że wśród dziewcząt cierpiących na otyłość ale odżywiających się intuicyjnie występuje lżejsza forma otyłości a ich wskaźniki insulinooporności są niższe niż w grupie kontrolnej.
2011 r.
W 2011 badano mężczyzn i wykazano, że Ci, którzy jedzą intuicyjnie ważą mniej, mają niższy wskaźnik BMI.
2020r.
W 2020 roku wykorzystano Workbook Jedzenia Intuicyjnego w ramach interwencji u studentek z zaburzeniami odżywiania. Wykazano, że autoterapia pomogła wyciszyć zaburzone żywienie, zmniejszyć niezadowolenie ze swojego ciała i poprawić zadowolenie z życia.
2021 r.
W 2021 roku przeprowadzono metaanalizę niemal 100 badań naukowych, która potwierdza wszystkie zalety jedzenia intuicyjnego, które zostały wcześniej opisane.
Wahasz się?
Czy nadal nie masz pewności czy jedzenie intuicyjne jest rozwiązaniem dla Ciebie? Jeśli tak, zapraszamy Cię do zapoznania się z naszym kursem „Jedzenie Intuicyjne od Podstaw”. Znajdziesz w nim wszystko czego potrzebujesz by zacząć i się w tym wszystkim nie pogubić. Jeśli zapiszesz się do naszego newslettera otrzymasz 15% zniżki na kurs!
Tutaj znajdziesz więcej informacji o kursie: klik
a tutaj zdobędziesz 15% kod zniżkowy: klik